Поход в планината – връх Вихрен и Кончето

Поход в планината – връх Вихрен и Кончето

Ако сте отседнали в Разлог или Банско, задължително трябва да си организирате поход в Пирин. А ако имате вече опит с изкачването на върхове, макар и само в България, то няма как да не ви се прииска да покорите и Вихрен – вторият по големина връх в страната след Мусала.

Скалите, изграждащи върха, са мраморни, а именно това е и причината, поради която в района няма нито реки, нито езера. Както при повечето високи върхове, тук също липсва почти изцяло растителния свят. По скалния ръб на Джамджиеви скали обаче можете да видите нещо много рядко – невероятния еделвайс.

Ако решите да изкачите Вихрен, трябва да сте наясно, че най-краткият маршрут до него би бил от Банско през хижа Вихрен. До самата хижа бихте могли да стигнете с автомобил. Оставете го там и тръгнете нагоре.

След като вече веднъж сте поели по дългия път до върха, сами ще се уверите, че пътят е предимно каменист. Пирин е – няма как да е иначе. Да, изкачването ще е трудно, но си заслужава. Освен че ще имате възможност да се полюбувате на невероятна панорамна гледка, по пътя нагоре ще можете да видите и характерните за Пирин диви кози.

Последният участък е най-труден за изкачване. Той започва от котловина Кабата. Наклонът тук е много голям, а скалата – хлъзгава. Ето защо трябва да сте внимателни. Когато стигнете обаче върха, ще разберете, че всяко усилие си е заслужавало. Гледката е възхитителна! След като застанете отгоре, ще разберете, че се извисявате над всичко останало, а когато се огледате – ще видите цялото величие на Пирин, но ще можете да се полюбувате също така на Рила и Малешевската планина.

Оттук можете да видите и небезизвестната седловина – Кончето. Тя е само на около час и половина от самия връх. Кончето е на височина 2800 метра, а североизточните склонове на седловината са скали с височина от около 500 метра. Ще се решите ли да я преминете? Да, ще бъде страшно. Казват, че някога, преди да е било поставено металното обезопасяващо въже, хората възсядали скалата и преминавали по нея чрез пълзене. Именно оттам идва и името на седловината. Дали това е вярно – не знаем. Едно обаче е сигурно – ако решите да дойдете тук, ще си подарите едно невероятно изживяване. Защото тесният път и огромната височина правят прехода удивителен. А в случай че времето е мъгливо, вие буквално ще се намирате сред облаците. Но няма страшно! Ще преминете. И дълго време няма да го забравите.

Как ви звучи всичко това? Бихте ли се осмелили?

Виж също

thumbnail
hover

Къща за Гости Paradise в Сърница

Ако търсите идеалното място за почивка сред природата, където можете да се н...

thumbnail
hover

Почивка в с. Юндола | Хотел-ресторант...

Хотел- ресторант Родопски изгрев е прекрасно място за настаняване в един от ...

thumbnail
hover

Къща за гости в Сапарева баня...

Къща за гости Нико е разположена в Сапарева баня, един от любимите на българи...

Остави коментар