Не си почивате добре, по време на ваканция?! Вероятно не знаете това:

Не си почивате добре, по време на ваканция?! Вероятно не знаете това:

Имате ли чувството, че се нуждаете от сериозна почивка след почивката си? Това се случва по-често, отколкото вероятно предполагате и докторът по социология Кристин Картър, автор на книгата „Sweet Spot: How to Find Your Groove at Home and Work“ споделя тайните, свързани с организирането на хубава ваканция.

Получаваме прилив на щастие дори само от планирането на пътуване, нали?

Да. Проучване, публикувано в списанието „Приложни изследвания на качеството на живот“, показва, че радостното очакване осигурява щастие само по себе си. Затова се препоръчва да започнете да планирате три месеца предварително.

Има ли значение дестинацията?

Да. Ако целта ви е почивка, тогава нещо с ниска цена около някое езеро, например, звучи добре. Но наемането на къща може да включва задължения като готвене и почистване, което да развали усещането ви, че сте на ваканция, така че се уверете какво точно искате от своята отпуска.

Как да планирате разглеждането на много забележителности, без да се уморявате?

Дайте си почивки. В повечето случаи е добре да започнете с посещението на известните локации рано сутрин и това да продължи до обяд, да си осигурите свободни следобеди и след това да планирате някои други дейности надвечер.

А, продължителността на пътуването?

Съществуват доказателства, че по-дълъг период на почивка може да бъде по-отморяващ. Но, наистина, става въпрос за качеството на времето, а не толкова за неговата продължителност. Ако можете да избягате от града само за един уикенд, без да се налага да проверявате служебните си имейли, е по-добре е да го направите. Капанът, в който хората са склонни да попадат, свързан с извършване на работни задължения по време на почивка, може да създаде огромен стрес и напрежение.

Можете ли да публикувате в социалните медии по време на ваканция?

Отивате на почивка за себе си, а не за аудиторията от последователи. Отложете качването на снимки за тогава, когато се върнете, за да не се ангажирате с прекалена активност в мрежата, когато имате нужда от дигитална детоксикация.

А, да правите снимки?

Изследванията показват, че когато правите снимка, мозъкът „прехвърля“ паметта на фотоапарата – няма да можете да си припомняте същата гледка, защото сте я гледали през камерата. Ако много от вашето време е изразходено в правенето на снимки, ще пропуснете да си създавате спомени вътре в себе си.

Какво друго е възможен убиец на почивката?

Всичко, което е „трябва“. Само защото сте в Париж не означава, че трябва да отидете в Лувъра. Правете само това, което желаете.

Ваканциите трябва ли да увеличат производителността на работното място?

Да. Когато сте на почивка, имате време да се отпуснете. Частта от вашата мозък, която отговаря за творчеството, се освежава и това води до повече желание и възможности за работа. Ето защо хората често имат моменти на просветление, когато се връщат на работа след ваканция.

Как да направите преминаването към работен режим по-малко стресиращо?

Първа стъпка към по-лекото преминаване от ваканционен към работен режим е да се приберете вкъщи навреме, а не в полунощ преди работния ден. Дайте си няколко часа да се адаптирате към реалността – разопаковайте, чуйте се с близките, подредете вещите си, вземете си душ. Преминаването към другата действителност наистина изисква време.

Следването на тези лесни стъпки би могло осезаемо да подобри качеството на ваканцията ви и да ви осигури едно вълнуващо и релаксиращо преживяване. Не пестете от почивка и удоволствия, защото заслужавате повече красиви моменти!

Виж също

thumbnail
hover

Къща за Гости Paradise в Сърница

Ако търсите идеалното място за почивка сред природата, където можете да се н...

thumbnail
hover

Почивка в с. Юндола | Хотел-ресторант...

Хотел- ресторант Родопски изгрев е прекрасно място за настаняване в един от ...

thumbnail
hover

Къща за гости в Сапарева баня...

Къща за гости Нико е разположена в Сапарева баня, един от любимите на българи...

Остави коментар